Grävande journalistik

Föreläsning om hur man arbetar som journalist med gräv-reportage. Jag utgår från min senaste artikelserie “Valfrihetsrevolutionen” i tidskriften Kvartal, men också från tidigare grävreportage som “Skola mot skola” för Dokument inifrån, SVT, om segregation till följd av skolval (dokumentären nominerades till “Guldspaden” av Föreningen grävande journalister). 
I föreläsningen fokuserar jag på bakgrund, idé, research och genomförande av ett reportage, men också “syfte” och vad man kan förvänta sig för reaktioner och “resultat” av en publicering och vad som driver mig som journalist.
Jag berättar om min bakgrund som reporter och studioreporter på de största och ledande riksredaktionerna, som DN, SVT Nyheter, TV4 och Dagens eko, men också min erfarenhet av granskande reportage som researcher, reporter och producent på Kalla fakta och Dokument inifrån.
I föreläsningen tar jag också upp hur det är att arbeta utomlands med intervjuer på ett annat språk och i ett annat politiskt klimat; Jag har arbetat med reportage i USA; Brasilien; Schweiz; Nederländerna och Portugal.
Jag ger flera exempel på de utmaningar man kan möta som journalist. Det gäller till exempel mötet med en mördare i Kumlabunkern, hur jag som ensam studioreporter på SVT nyheter rapporterade en hel natt om gisslandramat i Dubrovkateatern i Moskva och hur jag i en serie på tio delar i Ekot fick regeringen att riva upp ett försvarsbeslut till ett värde av 6 miljarder kronor.

Föreläsning 1-2 timmar från 8.000 kr ex moms.
Eventuella kostnader för resor och logi tillkommer.

+46-(0)70-315 58 52 • micael.kallin@gmail.com